Groot Groen Feest

Gangmakers

Wat kun je verwachten van het duurzame netwerk tijdens het Groot Groen Feest op 15 april? Lees hier meer over wat de verschillende initiatiefnemers van plan zijn.

Madese Natuurvrienden (MNV)

Uitdeelactie inheems haagplantsoen;  Plant een biodiversiteitsblokhaag

Vrijwilligers van natuurvereniging Madese NatuurVrienden (MNV) bemannen, 15 april een buitenstand op het Groot Groen Feest in Terheijden.
Bezoek onze stand!
Wist u dat de MNV ruim 1100 knotbomen en 1,5 ha grienden onderhouden voor gemeente, waterschap en particuliere eigenaren? Wist u dat de MNV, de Liniehof, het oudste heempark van Brabant in beheer heeft? Door al die ervaringen op het gebied van landschap- en natuurtuinbeheer is de MNV voor de regio een goede vraagbaak, maar ook uitvoerder/aanpakker, geworden op bovengenoemde vakgebieden.
Het ‘aanpakken’, niet lullen maar poetsen, kan dankzij een grote groep actieve vrijwilligers. U kunt ook deelnemer worden van deze club ‘aanpakkers’.

Over natuur, landschap en tuinen gesproken. Kan/mag/wilt u het ook anders aanpakken?
Wist u dat ‘stads- en dorpsnatuur’ tegenwoordig meer biodiversiteit herbergt dan omliggend achterland. Het agrarisch cultuurlandschap wordt zo intensief gebruikt dat het ‘achterland’ door deskundigen als ‘ecologisch leeg’ wordt benoemd.
Uw stads- en dorpstuin kan een grote bijdrage leveren voor de biodiversiteit.
Minder steen en grind, en meer bodem-bedekkende (inheemse) beplanting en meer structuur in de vorm van struiken en bomen.

Om u op weg te helpen organiseert de MNV in het kader van het Groot Groen Feest een ‘plantsoen’ uitdeelactie.
Inheems bosplantsoen aanplanten in de vorm van een ‘blokhaag’ voor vogels en insecten.
De biodiversiteit boost en de tuin fleurt op!
De jonge aanplant (meidoorn-hondsroos) wordt gratis ter beschikking gesteld. Maximaal 2 pakketten per tuin, …….. Op = OP.
Technische details hoort u in de MNV-stand.

Voor meer ecologisch tuinadvies Madese NatuurVrienden:

Stuur dan een mail naar mnv@madesenatuurvrienden.nl; of agefstoop@outlook.com

Agrarische Natuur Vrienden (ANV)

De blikvanger in de stand is alles over weidevogelbescherming, wandelen over boerenland en bloemenranden. Iets abstracter is het agrarisch natuurbeheer waar de boeren aan mee doen.
Tevens vind je hier informatie over de Fietsersbond en ook:

Wandelen op zondag: wandelen op zondag is voor eenieder toegankelijk die op zondagmorgen wilt bewegen en anderen ontmoeten. Start is vanaf vijf verschillende locaties, altijd om om 9:30 met na afloop koffie. Er wordt ongeveer zes tot zeven kilometer gelopen en deelnemers die minder willen lopen maar wel de koffie van belang vinden, starten wat later. De bijvangst van deze activiteit is da je in de loop van de tijd de gemeente beter leert kennen. 

Opgewekt Drimmelen

Coöperatie Opgewekt Drimmelen heeft in 2021 twee succesvolle projecten gerealiseerd op de daken van melkveehouders in Lage en Hooge Zwaluwe. Om verder bij te dragen aan de energietransitie in gemeente Drimmelen, denken we na over nieuwe projecten op het gebied van zon of wind. Om die te ontwikkelen zijn we op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die hieraan bij willen dragen en burgers en bedrijven die aan deze nieuwe projecten deel willen nemen.

Plantenbieb Made

De Plantenbieb Made waar je je planten in kan ruilen voor anderen! Een toffe kast op de Antwerpsestraat 7a in Made waarin een heleboel verschillende planten staan die je mag ruilen, of waar je voor een donatie een plantje mee kunt nemen. Een leuke laagdrempelige manier om met groen bezig te zijn. 

Op 15 april maakt ze de plantenbieb “mobiel” en kun je daar plantjes komen ruilen. Ook geeft ze workshops over hoe je kunt “stekken” en hoe je wc-rollen kunt gebruiken om zaden te planten. Zien wij jou daar?

Kiemkracht en Stichting BEI “BeestenBoel & BeestenBende”

In een natuurvriendelijke tuin is het heerlijk vertoeven voor mens, dier en plant. Je vindt er een gezonde bodem waarin allerlei bodemdieren leven. Je vindt er bomen en struiken die de lucht zuiveren, ons verkoeling en schaduw geven en waar vogels hun nesten in maken. Ook vind je er verschillende bloemen waar allerlei insecten zoals bijen en vlinders op vliegen om stuifmeel en nectar op te halen.

Hoe meer verschillende soorten bomen, struiken en planten in de natuur, des te meer verschillende soorten dieren er te vinden zullen zijn. Het ene dier trekt het andere dier namelijk aan en zo houden zij elkaar in leven. Het is eigenlijk heel simpel, door een beestenboel een beestenbende te laten zijn help je de natuur!

Wil je meer weten over wat je kunt doen om een natuur- en klimaatvriendelijke tuin te creëren; Wil je een tuin scan laten uitvoeren door een tuinklimaat coach;

Wil je meedoen aan de workshops van onze Natuur Academie:

  • Wat zoemt er in mijn achtertuin
  • Hotel maken voor oorwormen en lieveheersbeestjes

 Breng dan een bezoek aan onze “BeestenBoel & BeestenBende” kraam. Tot gauw!

Muzikaal experiment met planten,
Ontdekkingsroute,
Brief aan de toekomst.

Vera, Ludo en Louis hebben ter gelegenheid van het Groot Groen Feest de koppen bij elkaar gestoken en een verrassend concept bedacht op maat voor de locatie. We hebben een route uitgezet waar je langs loopt om bijzondere eigenschappen van jezelf te ontdekken. Daarna heb je de gelegenheid om een brief aan je kleinkind in 2100 achter te laten. Daar kun je ook komen luisteren naar muzikale planten en op gezette tijden (zie programma) zijn er muzikale experimenten. Tot slot nodigen we je uit om iets meer te weten te komen van onze concepten EnergieBieb en Stroomversnellers. We willen graag van jou weten wat jij van die concepten vindt.

Goeie Kost!

Bij ons kan je heerlijk proeven, ruiken en ervaren hoe heerlijk duurzaam eten en drinken is! We zorgen voor heerlijke hapjes die u kunt proeven.
U kunt biologische producten bij ons kopen en we helpen u heel graag met alle vragen die u heeft over duurzame en/ of biologische voeding.
We gaan met u het gesprek aan en zijn benieuwd naar uw mening over de stelling: ” biologisch is duur”.
We kijken uit naar uw komst!

Elemental Eco

We nemen een selectie uit onze winkel mee, waaronder lifestyle-artikelen zonder afval, handgemaakte zeep, zelfgemaakte producten en plasticvrije lokale en handgemaakte geschenken.

Ecowijk Drimmelen

Kennismaking en beeldvorming : Ecowijk Drimmelen wil een wijk realiseren voor jong en oud waar o.a. : energie neutrale woningen gebouwd worden met natuurlijke /recyclebare materialen, [monsters ter plekke te bekijken], waar voedselbos/permacultuur voedsel wordt verbouwd, samen delen een uitgangspunt is , en met een openhouding naar de omgeving en de samenleving. Er is een kinderactiviteit : insectenhotels maken vlak bij de kraam.

Zappers Drimmelen

Weet jij hoelang het duurt voor zwerfafval verdwenen is uit de natuur? Wij dagen je uit  om het antwoord te vinden op deze vraag én nog veel meer te weten te komen over dit onderwerp op het Groot Groen Feest. Tot dan!

GroendakPlant

Nu weer eens warm en droog, dan weer veel te nat, de weersextremen van tegenwoordig zijn me wat.
Groene daken helpen om dit alles te verlichten en ze zien er ook nog eens mooi uit!
De gemeente geeft er op dit moment subsidie voor dus een goed moment om u er door ons over te laten informeren.

De AmerkantOp

Op de Groenmarkt in Drimmelen is de AmerkantOp ook aanwezig. Graag vragen we jullie aandacht voor de hoek die we daar speciaal organiseren voor het ruilen, uitwisselen van stekken, zaden, zaailingen, planten bomen en ga zo maar door! Je kunt je eigen tafel en/of kistjes meebrengen, daar is vast plaats voor! En we hebben een kraam. En wat ons betreft zijn kinderen met hun groenhandeltje ook zeer welkom!

Wie nu aan het stekken, zaaien, scheuren, slaat kan tegen die tijd mooi ruilen/verkopen/weggeven etc.

Je kunt je eigen stoel meebrengen en je thermoskannetje maar er is ook van alles te krijgen en te zitten in de buurt! Want kennismaken en uitwisselen is ook de moeite waard toch?

In de gemeente Drimmelen zijn al de nodige voedselbossen en de beweging groeit en er is volop belangstelling! En de mensen van voedselbossen, voedseltuinen, pluktuinen in de omgeving worden ook uitgenodigd! Dat zijn er genoeg dus we rekenen op een mooie oploop.

En er is informatie over het:

  • De AmerkantOp
  • (B)oerBurgerBos;de Kinderboomkwekerij;
  • de Bomenbieb;
  • Bijenboel!
  • Er valt wat te neuzen over wildplukken en gezonde voeding en voedselketens.

En ontmoeten is altijd leuk natuurlijk!

Veld voor Verder

Voor veel mensen is Veld voor Verder aan de Zwaluwseweg een lokaal circulair stukje natuur groen! De bakermat van stekjes, zaailingen en zo nog wat. Op de Groenmarkt in Drimmelen geven we een kijkje in de keuken van het stekken van vijgen! We zorgen voor wat materialen en zo kun je je bijdragen leveren aan het laten vervijgen van de wereld!
Ook kun je meer informatie krijgen over de verschillende thema’s op Veld voor Verder!
We zien je graag!
Scroll naar boven